fredag, juli 25, 2008

Hur förbannat svårt kan det vara?

Det är 2008. För fyrtio år sedan lyckades den första människan landa på månen. Vi har datorer som kan lösa problem vi inte ens visste fanns för tio år sedan. Trackslistan på kassettband har på tjugo år bytts ut mot apparater en tiondel så stora som en kassett och som i stället för 90 minuter rymmer flera dagar av musik. Internet gör det möjligt att på en tusendels sekund skicka information till andra sidan världen. Vi installerar bergvärme och solceller och till skillnad från det glada åttiotalet behöver man inte längre gå ut och sätta på motorn till bilen en halvtimme i förväg för att få upp värmen tillräckligt mycket för att kunna köra utan att frysa fast med händerna vid ratten. Vi har dubbelfönster och det är faktiskt ungefär samma temperatur inomhus både sommar och vinter. Det är kort sagt en ganska bekväm tid vi lever i, och Sverige är ett modernt land.
Trots detta har vi ett järnvägssystem med tåg som helt saknar luftkonditionering. Värme på vintern, visst. Men en endaste liten gnutta luft under sommaren? Nope. I dag har jag för andra gången på ganska kort tid tillbringat två timmar på tåget mellan Stockholm och Örebro i 28-gradig värme. 28 grader! Det är fan TOKVARMT om man sitter stilla på ett tåg utan en endaste liten vindpust. Visst, i början på resan försöker fok ha fönstren öppna för att den heta luften åtminstone ska röra på sig, men det dröjer sällan många minuter innan folk inser att de antingen kommer att blåsa bort eller få öroninflammation om de ska sitta i det där draget.
Hur kommer det sig att SJ fortfarande befinner sig på stenåldern vad gäller luftkonditionering? Det finns inga andra tåg i Västeuropa utan luftkonditionering. Det finns inga bussar i Sverige utan luftkonditionering. Bara SJ -ett färdmedel som dessutom är dyrare än både bussar och flyg. Varför? Hur förbannat svårt kan det vara? Och tro inte att det är bättre på de nya tvåvåningstågen som sattes i trafik förra sommaren. Nej, på dem finns varken luftkonditionering, benutrymme eller ryggstöd som kan fällas bakåt.
Jag vill åka tåg. Under goda förhållanden älskar jag att åka tåg. Men att betala pengar för att få sitta i en vagn där det är nästan 30 grader varmt är inte okej. Det är inte rätt.